Privacy is tegenwoordig een hot-issue. We hebben je al eerder uitgelegd hoe je je privacy-opties in Office aanpast maar je kan ook in Windows 10 zelf je privacy bewaken. Windows 10 heeft veel verschillende privacy-instellingen. Denk aan instellingen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en het doorsturen van locatiegegevens. Sommige privacygevoelige informatie wordt standaard gedeeld met bijvoorbeeld Microsoft. Niet iedereen vindt dat prettig. Zorg met de volgende aanpassingen dat gegevens niet zomaar worden doorgestuurd naar Microsoft en andere partijen, zodat dat jij zelf controle houdt over je privacy!

Zo regel je het snel en simpel!

Je kan de privacy-instellingen in Windows 10 terugvinden onder je instellingen. Geef een rechtermuisklik op je startknop en kies voor instellingen, en ga vervolgens naar privacy.

Je komt dan op het volgende scherm:

Je kan nu voor ieder onderdeel zelf aangeven wat je aan of uit wil zetten. Onder het kopje App machtigingen zie je per onderdeel welke apps er toegang toe hebben. Zie hier het voorbeeld van de permissies voor de camera:

Loop al deze opties na. Voel je je bij een van de opties niet prettig, zet het dan gewoon uit. Als het noodzakelijk is vraagt de app vanzelf weer om toegang! Ons advies: kies in geval van twijfel altijd voor ‘Uit’. Beter te weinig dan te veel gedeeld. Soms gebeurt het dat Microsoft na een update sommige opties weer heeft teruggezet. Controleer je instellingen dus na iedere update. Zo houd je je privacy op peil!