Voor de meeste mensen is de zomervakantie inmiddels achter de rug: tijd dus om weer lekker aan de slag te gaan. Het liefst natuurlijk zonder al teveel gedoe. En daar zijn sneltoetsen een heel handig hulpmiddel bij. Hieronder geven we je een overzicht van de beste sneltoetsen voor Windows en Office, en laten we je ook een paar slimme toetscombinaties zien voor Spotify. Zo kun je die vakantieliedjes lekker makkelijk terugluisteren en het vakantiegevoel toch nog een beetje vasthouden…

Sneltoetsen voor Windows

De handige toetscombinatie in Windows Alt+Tab laat je eenvoudig door alle open vensters navigeren. Je kunt daarnaast Windows in één klap vergrendelen met Windows-toets+L. Met Ctrl+Shift+Esc open je rechtstreeks Taakbeheer en met Alt+F4 kun je direct een venster sluiten dat je open hebt staan. Als je alle open vensters in Windows wilt minimaliseren – dus niet sluiten – dan druk je op Windows-toets+D (te onthouden aan Desktop), waarna het bureaublad direct wordt getoond.

Sneltoetsen voor Windows Verkenner

De belangrijkste toetscombinaties om te kennen in Windows Verkenner zijn Ctrl+A, voor het selecteren van alle bestanden, Ctrl+C om bestanden te kopiëren, Ctr+X om te knippen en Ctrl+V om te plakken. Die laatste drie kun je trouwens in vrijwel elk programma gebruiken. Met Ctrl+N open je een venster in dezelfde map, met Alt+D activeer je de adresbalk zodat je direct iets kunt typen. Met Ctrl+Shift+N maak je een submap in de huidige map aan.

Sneltoetsen voor Word

Naast de superhandige drie-eenheid (Ctrl+C, +X en +V) bevat Word nog véél meer handige toetscombinaties. Met Ctrl+S sla je je bestand tussentijds op (doe dit regelmatig!) en met Ctrl+B, Ctrl+I en Ctrl+U maak je je tekst respectievelijk dikgedrukt, schuingedrukt of onderstreept. En ken je de volgende handige toetscombinaties al? Met Ctrl+[ maak je je lettertype één fractie kleiner, met Ctrl+] vergroot je de tekst juist. Wil je tekst centreren, dan gebruik je daar Ctrl+E voor, wil je weer terug naar linksuitlijning dan kan dat met Ctrl+L. En laten we de meest magische combinatie van allemaal niet vergeten: Ctrl+Z om je fouten ongedaan te maken.

Sneltoetsen voor Excel

In Excel spring je direct naar het tabblad Start in het lint met de toetscombinatie Alt+H. Het tabblad Invoegen bereik je met Alt+N en het tabblad Pagina-indeling met Alt+P. Het snelmenu open je met Shift+F10. Randen aan een cel toevoegen doe je door te drukken op Alt+R en vervolgens achtereenvolgens A en R. Sta je in een cel en wil je een hele rij of kolom verwijderen? Druk op Ctrl+- en vervolgens op R (voor de rij) of K (voor de kolom) en Enter. Een kolom verbergen kan met Ctr+0.

Sneltoetsen voor Spotify

Tot slot nog een paar handige sneltoetsen voor Spotify. Wil je muziek even pauzeren? Druk dan eenvoudig op de spatiebalk. Het volume zet je harder of zachter met de toetsen Ctrl en de pijltjestoetsen omhoog en omlaag. Naar de volgende song skippen, doe je met de toetsen Ctrl en pijltje naar rechts. Het vorige liedje beluister je met de toetsen Ctrl en pijltje naar links. Wil je Spotify snel afsluiten? Druk dan op Ctrl+Shift +W.