Je hebt vast wel gemerkt dat er met iedere versie van Excel nieuwe functionaliteit bijkomt. In Excel 2016 is dat zeker het geval. In dit blog laten we je twee superhandige functies zien die je het leven weer een stukje makkelijker maken. Lees dus snel verder!

Voor Office 365-abonnees blijft Microsoft regelmatig nieuwe mogelijkheden toevoegen. Wanneer je deze nieuwe mogelijkheden precies tot je beschikking krijgt, hangt af van het abonnement dat je hebt. Ik laat je twee nieuwe functies zien die in Excel 2016 zitten. Heb je nog geen Excel 2016? Probeer de functies dan eens uit in Excel Online. Dat is gratis toegankelijk met een Office 365-abonnement of een gewoon Microsoft-account.

1. Tekst samenvoegen
De eerste functie gaat over tekst samenvoegen, iets wat veel mensen regelmatig doen. Daar zijn nu twee nieuwe functies voor: TEKST.SAMENV() en TEKST.COMBINEREN().

Tekst.samenv() is de vervanger voor tekst.samenvoegen. De werking is wel hetzelfde gebleven. Deze functie voegt de tekst samen zonder scheidingstekens, tenzij je deze zelf steeds in de functie opgeeft. Wanneer de tekst steeds gescheiden moet worden met een scheidingsteken, is deze functie dus vrij bewerkelijk.

Nieuwe functies in Excel 2016 die je leven makkelijker maken

Met de nieuwe functie Tekst.combineren wordt bovenstaande formule een stuk makkelijker, vooral wanneer je veel cellen wilt samenvoegen. Je hoeft maar één keer het scheidingsteken op te geven. Daarnaast kun je aangeven of lege cellen meegenomen moeten worden of niet.

Nieuwe functies in Excel 2016 die je leven makkelijker maken

2. Waardes bepalen
De tweede functie richt zich meer op het bepalen van waardes. Je kent het vast wel wanneer je Excel vaak gebruikt: de verschrikking die geneste ALS heet. Een foutje hierin is snel gemaakt en je zoekt je een ongeluk!

Nieuwe functies in Excel 2016 die je leven makkelijker maken

Gelukkig is daar de nieuwe functie ALS.VOORWAARDEN! Hiermee is het niet meer nodig om de ALS() steeds te herhalen. De voorwaarde en de waarde indien waar zijn steeds voldoende. Dit scheelt een hoop gepuzzel met haakjes openen en sluiten in de formule.

Nieuwe functies in Excel 2016 die je leven makkelijker maken

Tot slot
Veel plezier met deze nieuwe functies. En mocht je er onverhoopt toch niet uitkomen, laat het ons dan weten. We helpen je graag verder!